Fit worden met wandelen: hoe behaal je 10.000 stappen per dag?

We weten inmiddels allemaal dat wandelen gezond is. Het is dan ook niet gek dat we regelmatig op onze stappenteller kijken hoeveel stappen we die dag hebben gezet. Idealiter tikt de teller de 10.000 stappen aan, maar in de praktijk is dit doel voor veel mensen wat lastig te behalen. Zeker als je met de auto naar je werk gaat en een kantoorbaan hebt, dan zijn de stappen die je ‘s morgens zet van de slaapkamer naar de badkamer niet genoeg. Je hebt dan nog flink wat in te halen. Maar hoe ga je die 10.000 stappen dan wél halen?

Waar komt het aantal van 10.000 stappen vandaan?

De Japanse arts Yoshiro Hatano deed in de jaren ’60 een onderzoek naar bewegen en probeerde de link te leggen tussen aantal stappen en gezondheid. Hij ontdekte dat mensen gemiddeld 6.000 stappen per dag zetten. Dit haal je als je je dagelijkse dingen doet, van de woonkamer naar de keuken loopt, boodschappen doet, de trap of en af gaat etc.

Maar daarnáást zouden we, volgens Hatano, ook nog eens een half uur per dag moeten bewegen om gezond te blijven. Een half uur bewegen staat gelijk aan ongeveer 4.000 stappen.
Vandaar dat de Japanse arts na een rekensommetje op een totaal van 10.000 stappen per dag uitkomt.

Stappentellers

De eerste stappenteller, die zo’n 40 jaar geleden in Japan werd uitgevonden, heette ‘Manpo-kei’, wat letterlijk 10.000 meter – stappenteller betekent. Inmiddels zijn stappentellers bijna niet meer weg te denken uit ons leven.

Hoe behaal je de 10.000 stappen per dag?

Stel voor jezelf een haalbaar doel. Is 10.000 op een dag nog teveel? Bouw dan langzaam op. Hieronder vind je enkele tips waarmee je het aantal stappen op een dag kunt vergroten.

  • Parkeer je auto wat verder weg, zodat je wat extra stappen naar je werk of naar huis maakt.
  • Stap een tram-/bushalte eerder uit.
  • Ga in je pauze een blokje om.
  • Neem de trap in plaats van de lift.
  • Heb je iets van je collega’s nodig? Sta op en loop naar ze toe in plaats van diegene te bellen of mailen.
  • Schaf een loopband aan.
  • Als je ergens staat te wachten of als je aan de telefoon bent, beweeg! Stap op je plaats of loop heen en weer.
  • Oké, het valt niet helemaal onder wandelen, maar om jouw aantal stappen te vergroten: ga hardlopen. De stappenteller kan dan in korte tijd een groot aantal stappen registeren.
© Pexels

En nu…volhouden!

Voel jij je ook zo goed als je die 10.000 stappen hebt gehaald? Je bent gemotiveerd om de volgende dag weer zo lekker fit verder te gaan. Maak daar een gewoonte van. Volgens onderzoek blijkt dat iets een gewoonte wordt als je het 30 dagen volhoudt. Lekker blijven wandelen dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *