Zo val je sneller in slaap
Pas wanneer het je meer moeite kost om in slaap te vallen, sta je er bij stil dat dit proces niet vanzelf gaat. Je hebt namelijk voldoende van het stofje adenosine en het hormoon melatonine in je lichaam nodig om je slaperig genoeg te voelen.
Slaperigheid alleen garandeert je echter geen goede nachtrust. Daarvoor zul je enkele basis gewoontes in acht moeten nemen. In dit artikel beschrijven we de voornaamste die je zullen helpen om probleemloos naar dromenland te cruisen.
Pak je kamer aan
Je slaapkamer moet een van de veiligste plekken in je huis zijn. Het is namelijk de plek waar je in de overtuiging dat niets je kan overkomen, je lichaam, ziel en geest de mogelijkheid geeft om even tot rust te komen.
Ook wanneer je je slaapkamer gedeeltelijk als je thuiskantoor hebt ingericht, doe je er goed aan de plek waar je zal slapen donker, koel en rustig te houden. Je kunt dat bereiken door de kleuren aan te passen door voor bijvoorbeeld je behang, beddengoed en vloerbedekking kleuren te kiezen die rustig ogen. Verder is het een goede gewoonte om deze ruimte regelmatig op te ruimen en te luchten. Van electronische apparaten is het bekend dat ze door het blauwe licht dat ze uitstralen de kwaliteit van je slaap kunnen verstoren. Je zult beter en sneller in slaap vallen door ze zo min mogelijk kort voor het slapen gaan te gebruiken. Pas tenslotte tevens de verlichting in je slaapkamer aan en zorg er vooral voor dat je elke avond omstreeks dezelfde tijd naar bed gaat.
“Chill it out”
De meeste slaapproblemen komen ook door de gedachten die door je hoofd spoken voordat je in slaap valt. Het is dan het juiste moment om ze of van je af te schrijven of ze op een andere manier uit je systeem te verwijderen. Probeer het daarom tot een gewoonte te maken om iedere avond aan je spiegelbeeld te vertellen wat je dwars zit. Je bent dan niet afhankelijk van de stemming van je partner of bestie wanneer je behoefte aan een luisterend oor hebt. Het voordeel van deze handeling is dat je de dingen die je dwarszitten uitspreekt zonder dat iemand zich daardoor beledigd door hoeft te voelen.
Aard jezelf voor je in bed stapt
Ongeacht het feit of je veel met anderen communiceert, neem je door de dag heen veel informatie op. Dit varieert van de gesprekken die je met je gezinsleden of collega’s hebt tot de emoties van de personen om je heen die je onbewust aanvoelt tijdens het winkelen. Je kunt er ook niet veel aan doen dat wat je ruikt, hoort en ziet je gemoedstoestand helpt bepalen omdat het normale menselijke reacties zijn. Het gevolg hiervan is echter wel dat je voordat je gaat slapen moeite kunt hebben met het van je afzetten van de dag. Op zulke momenten heb je er baat bij om je te aarden. Deze meditatiesessie helpt je goed daarbij. Mocht mediteren niets voor jou zijn, dan kun je ook een bad nemen met de intentie om alles dat je door de dag meemaakte, van je af te wassen.
Sneller in slaap vallen met muziek
Als mediteren je niet aanstaat, kun je ook door naar muziek te luisteren slaperig genoeg worden om uitgerust wakker te worden. Het gaat dan niet alleen om muziek dat een ontspannend effect op je heeft, maar meer om muziek uit de categorie binaural beats.
Bij deze techniek krijg je in elk oor een andere serie geluidsgolven te horen. Je hersenen verwerken het verschil tussen deze series, wat het effect dat de desbetreffende beat op je zal hebben, bepaalt. Ook klassieke muziek kan een rustgevende werking op je hebben, vooral als het muziek is waarop je kunt meezingen of dansen.
Soms duurt het wat langer om te ontdekken welke methode het beste bij jou past. Misschien ontwikkel je daarbij je eigen slaapritueel of merk je ook dat je je eetgewoonten moet aanpassen. Trek in ieder geval wel genoeg tijd uit om er achter te komen wat voor jou werkt. Wie weet kun je anderen ook met je eigen methoden helpen. We wensen je een goede nachtrust toe
1 Comment
Iedere avond nog even gaan wandelen. Helpt wonderwel hier. Hoofd leeg en hoofdje neer.