In de eerste levensjaren zijn kinderen erg vatbaar voor ziekten. Vaak gaan ze vanzelf over, in sommige gevallen kan het ziektebeeld verergeren. Ziekten als: waterpokken, het RS-virus en de zesde ziekte zijn meestal vrij onschuldig en bijna alle kinderen krijgen hiermee te maken.

De waterpokken

Bijna elk kind krijgt de waterpokken. Dit is een zeer besmettelijk virus dat zich verspreidt door lichamelijk contact met een besmet persoon, of via de luchtwegen. De druppeltjes die via hoesten of niezen in de lucht terecht komen dringen de luchtwegen binnen en besmetten zo andere mensen.

Het verloop van de ziekte

De incubatietijd bij waterpokken is ongeveer twee weken. Twee dagen voordat de huiduitslag zichtbaar wordt, is de besmette persoon al besmettelijk voor anderen. Er ontstaan rode vlekjes, blaasjes en korstjes op de huid die erg jeuken. Na enkele dagen drogen de blaasjes in en na vier tot vijf dagen is de besmettelijkheid voorbij. Het virus kan nog lang in het lichaam achterblijven en op latere leeftijd gordelroos veroorzaken.

Het RS-virus

Alle kinderen krijgen een keer te maken met het RS-virus. Voor het derde levensjaar hebben de meeste kinderen al een besmetting doorgemaakt. Het RS-virus is vooral actief vanaf september tot april. Besmetting vindt plaats via de lucht en door lichamelijk contact met besmette personen.

Het verloop van de ziekte

Het RS-virus is een infectie aan de luchtwegen, dat begint met een gewone verkoudheid. Daar blijft het bij oudere kinderen en volwassenen vaak bij. Bij jonge kinderen en bij kwetsbare kinderen kan het overgaan in een longontsteking. Na besmetting duurt het twee tot acht dagen voordat een kind ziek wordt. De verkoudheid houdt enkele dagen aan waarna het kind zich weer beter gaat voelen. Als er een longontsteking ontstaat merk je dat aan een snelle of piepende ademhaling. Neem in dat geval altijd contact op met de huisarts!

De zesde ziekte

Iedereen kan de zesde ziekte krijgen, maar het komt meestal voor bij baby’s en peuters. Besmetting vindt plaats via speeksel, door orgaandonatie, bloedtransfusie of via de placenta. Het is niet bekend hoe lang iemand besmettelijk blijft. Omdat het virus lang in het lichaam blijft, is het mogelijk dat iemand lang besmettelijk blijft.

Het verloop van de ziekte

Gemiddeld duurt het tien dagen voordat de ziekte zich openbaart. Dan ontstaat er plotselinge hoge koorts. Na drie tot vijf dagen verdwijnt de koorts weer net zo snel als dat het op kwam zetten. Soms verschijnen er dan rode vlekjes of bultjes op de romp en het hoofd. Dit kan zich verder verspreiden naar de armen en de nek. Andere mogelijke symptomen zijn: een milde luchtweginfectie, opgezette lymfeklieren en een middenoorontsteking.

© Pexels

De verzorging van zieke peuters

Is je peuter ziek? Zorg dan voor rust en geef je kind wat extra aandacht. Bij koorts is het belangrijk om voldoende vocht toe te dienen. Ook mag je een paracetamol geven bij koorts en bij pijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *