Je handen zijn één van de meest gebruikte lichaamsdelen die je hebt. Ze krijgen dan ook heel veel te maken met invloeden van buitenaf, zoals temperatuurschommelingen, wind, zon en contact met de diverse producten. Al deze invloeden zijn niet zo goed voor de huid; ze zorgen voor een versneld verouderingsproces. Een goede handverzorging is daarom belangrijk. In dit artikel geven we je de belangrijkste tips voor goede handverzorging. Zo houd ook jij lekker poezelige handen. Lees je mee?

De huid

Om meer te weten te komen over handverzorging, is het goed om dieper in te gaan op hoe de huid in elkaar zit:

  • Eerst heb je de opperhuid. Deze huidlaag heeft als functie het beschermen van je lichaam.
  • De tweede laag is de lederhuid. In deze laag zitten de bloed- en lymfevaten, talgklieren en zenuwen. Hier worden nieuwe huidcellen voor de opperhuid gemaakt. Deze sterven uiteindelijk weer af en worden weer vervangen voor nieuwe huidcellen. De lederhuid zorgt ook dat je huid soepel en stevig is. Verder wordt hier je lichaamstemperatuur en zuurstof geregeld. De zenuwen geven prikkels door aan de hersenen.
  • Onder de opper- en lederhuid zit de onderhuid. Hier zit het bindweefsel (bescherming organen), de vetcellen en bloedvaatjes. Deze laag zorgt voor isolatie en een stuk bescherming.

Elke huidlaag heeft dus zijn eigen belangrijke functie voor het lichaam. Verzorg daarom je huid dus goed.

De belangrijkste tips

Maar hoe doe je dat…de huid van je handen goed verzorgen? We hebben de belangrijkste tips hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • We hebben geleerd dat we vaak onze handen moeten wassen. Doe dit vooral niet te heet!! Heet water droogt de handen juist meer uit. Gebruik PH-huid neutrale zeep (PH waarde rond de 5,5). Te zuur kan de huid ook uitdrogen.
  • Gebruik na het wassen een hydraterende handcrème. Hydrateren is een duur woord voor vocht inbrengen. Met de crème breng je dus weer vocht in je huid.
  • Nagels groeien en te lange nagels vindt niemand prettig. Knip ze niet, maar vijl ze. Zo beschadigen ze minder snel. Beter voor je nagels en het ziet er ook nog verzorgder uit. Duw ook regelmatig je nagelriemen terug met een bokkepootje (nee niet het koekje!!), zodat schimmels en bacteriën geen kans krijgen om in de huid te komen.
© Pexels

Tot slot

In je lederhuid zitten veel talgklieren die je huid vettig houden. Deze talgklieren zitten echter niet in de handpalmen en voetzolen, waardoor deze sneller uitdrogen. Dat maakt handverzorging dus extra belangrijk.
Veel mensen doen graag een nagellakje op. Doe dan eerst een beschermingslaagje op, zodat de lak niet in je nagels trekt met lelijke verkleuring. De meeste nagellak laat geen zuurstof door, dus geef je nagels af en toe ook eens wat rust en zuurstof, door nagellak vrije periodes in te lassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *