Wat te doen als toerist in Mechelen (België)? 3 leuke tips

Mechelen is een stad met een rijke geschiedenis. Deze Vlaamse plaats beschikt over een gevarieerd aanbod aan toeristische bezienswaardigheden. Het absolute pronkstuk is de eeuwenoude kathedraal. Interessant is ook de dierentuin vlakbij de stad, waar diersoorten van vijf continenten te bewonderen zijn. Een andere toeristische trekpleister in Mechelen is Technopolis. Dit is een ‘doe-centrum’ voor kinderen en jongeren met interesse in wetenschap en techniek.

1: Sint-Romboutskathedraal

Het bekendste gebouw van Mechelen is zonder twijfel de prachtige Sint-Romboutskathedraal. Vooral de 97 meter hoge kerktoren is befaamd. Wereldwijd wordt die gerekend tot ‘de wonderen der gotische bouwkunst’. Het beklimmen van de 536 treden in deze toren is geen lichte opgave. Voor toeristen met een behoorlijke conditie is een bezoek aan Mechelen echter niet compleet, als ze deze trap niet hebben beklommen. Ook beroemdheden zoals de Franse koning Lodewijk XV, keizer Napoleon Bonaparte en de Belgische koning Boudewijn gingen deze uitdaging aan en haalden de top. In 2009 is er een nieuw, glazen uitkijkpunt op de toren geplaatst. Het uitzicht vanaf die plek is werkelijk magnifiek. Niet alleen zie je daar vandaan Mechelen op zijn mooist, maar als het helder weer is kun je aan de zuidkant zelfs het Atomium van Brussel zien en aan de noordkant de Onze Lieve Vrouwe Kathedraal van Antwerpen.

De Mechelse Sint-Romboutskathedraal is vernoemd naar de Ierse monnik Rombout. In de vroege middeleeuwen was hij als missionaris in Vlaanderen actief. Hij wilde een kerk bouwen in de buurt van Mechelen. De bouwvakkers die hij hiervoor in dienst nam, gaf hij een opvallend goed loon. Hierdoor ontstond in deze regio het gerucht: ‘Die Rombout is waarschijnlijk steenrijk.’ Twee mannen besloten hem te vermoorden en te beroven. De opbrengst van de beroving viel nogal tegen. Het lijk dumpten ze in de rivier de Dijle.

Enige tijd later zagen vissers een wonderbaarlijk licht op een plek bij die rivier. Ze gingen er naartoe en vonden er het lijk van Rombout. Het lichaam werd opgebaard in het kerkje dat Rombout had laten bouwen. In de daaropvolgende periode zouden er allerlei wonderen zijn geschied, ten faveure van de mensen die in de kerk bij dat lichaam hadden zitten bidden. Rombout werd daarom de officiële beschermheilige van Mechelen en omstreken. Toen men daar in de 13e eeuw een grote kathedraal ging bouwen, was het logisch dat die naar Rombout werd vernoemd. Tot de belangrijkste religieuze bezittingen van deze kathedraal behoort dan ook het geraamte van Rombout, dat in een reliekschrijn wordt bewaard. Tegenwoordig komen er nog altijd pelgrims speciaal naar deze Mechelse kathedraal in de hoop dat er dankzij die relieken wonderen verricht worden. Men roept de heilige Rombout vaak aan tegen besmettelijke ziekten en koorts. Boeren bezoeken de relieken om te bidden voor een goede oogst. Vissers bezoeken deze bedevaartsplaats om te vragen om een behouden vaart en een goede visvangst.

2: ZOO Planckendael

Vlakbij Mechelen bevindt zich de ZOO Planckendael. Dit dierenpark ontstond in 1960 en was in de begintijd een soort dependance van de ZOO Antwerpen. Dieren die bijvoorbeeld medische problemen hadden en rustig moesten herstellen, werden naar dit buitenverblijf gebracht. Ook werd deze locatie gebruikt voor fokprogramma’s van de ZOO Antwerpen. In de jaren tachtig heeft men echter besloten om ZOO Planckendael op grootse wijze te verbouwen. Sindsdien is het een volwaardige dierentuin. Wat leuk is aan ZOO Planckendael is dat het dierenpark opgedeeld is in vijf delen die naar continenten genoemd zijn. In het Afrikaanse deel is bijvoorbeeld een savanne te zien, met onder meer giraffen, bergzebra’s en gazellen. Pronkstukken van het Aziatische deel zijn onder meer de Aziatische olifanten. Bij het Oceanische deel kan men genieten van koala’s, Tasmaanse duivels en kangoeroes. In het Amerikadeel grazen bizons. Een leuk facet van het Europese deel is een ‘knuffelperk’ met konijnen. Veel dieren hebben in ZOO Planckendael relatief grote verblijfplaatsen. Er zijn in dit park heel wat speeltoestellen voor kinderen te vinden.

3: Technopolis

Zoek je in Mechelen een uitje dat niet alleen leuk, maar ook leerzaam is? Dan is Technopolis een interessante optie. Dit is een ‘doe-centrum’, waar de bezoekers allerlei wetenschappelijke experimentjes kunnen doen en technologische snufjes kunnen uitproberen. Wanneer je kinderen of kleinkinderen hebt met grote interesse in wetenschap en technologie, dan is Technopolis een aanrader. Een sterk punt van het concept is, dat delen van dit wetenschapsmuseum ingericht zijn voor specifieke leeftijdsgroepen. In het ‘Kinder-doe-centrum’ kunnen bijvoorbeeld kinderen van 4 tot 8 jaar op hun niveau dingen ontdekken over techniek en het menselijk lichaam. Op de afdeling ‘STEK’ kunnen daarentegen jongeren van 14 tot en met 18 jaar tijdens workshops geïnspireerd worden en aan de slag gaan.

© Pexels

Conclusie?

Mechelen is een heerlijke stad om te bezoeken. De toerist die een dagtocht naar deze Vlaamse plaats maakt, kan zich uitstekend vermaken met een wandeling door de prachtige historische binnenstad. En natuurlijk kan bij zo’n bezoek een beklimming van de kathedraaltoren niet ontbreken. Voor toeristen die wat langer in Mechelen en omgeving verblijven, zijn er talloze andere interessante toeristische trekpleisters, van de dierentuin Planckendael, tot en met het wetenschappelijke ontdekkingscentrum Technopolis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *